Reunió anual de la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

El Cosmocaixa de Barcelona acull la reunió anual de la xarxa, centrada en la fotònica en la neurologia i les cures neurocrítiques.

Amb la primavera molt a la vora, la comunitat mèdica i fotònica de Barcelona es va reunir la setmana passada en el museu Cosmocaixa, situat en l’entorn privilegiat del vessant de Collserola. Amb la ciutat despertant, la reunió va girar entorn del monitoratge cerebral no invasiu en les cures neurocrítiques, la neurologia clínica i les neurociències.

Durant el dia, les sessions van mostrar com la fotònica pot ajudar els metges de diferents sectors a avaluar els tractaments i possiblement a millorar els diagnòstics.

El Dr. Joan Sánchez de Toledo, Cap del Departament de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu, va presentar TinyBrains, un esforç conjunt per a desenvolupar un dispositiu integrat per a monitorar el cervell dels nounats amb defectes estructurals de cor. Segons va recordar, durant els últims 10 anys s’ha protocol·litzat l’ús de NIR en pacients i des d’allí s’ha fet un gran esforç per a comprendre com es produeix el dany cerebral i com l’activitat elèctrica cerebral i altres paràmetres indiquen disfuncions. També va explicar com, de tota aquesta experiència, va sorgir el projecte europeu conjunt, remarcant també la importància de l’equip clínic, que actua com a metges i també com a investigadors.

Tots els participants van destacar la importància de comptar amb eines de diagnòstic prou específiques i sensibles que permetin triar el tractament i maneig correcte dels pacients. El Prof. Durduran va concloure l’esdeveniment convidant als assistents a construir col·laboracions creuades, intercanviar noves idees o presentar nous problemes per a ser resolts. El dia va acabar amb un esmorzar de networking sota el sol del migdia.